Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εναλλακτικές μορφές προπόνησης για έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων.


του Γιάννη Καραγιάννης Γιάννη
Γυμναστή – προπονητή
με ειδικότητα τον κλασσικό αθλητισμό.

Ένας δρομέας λόγω της φύσης του αθλήματος του, επιβαρύνει και καταπονεί συγκεκριμένες μυικές μονάδες , όπως αυτές των ποδιών και όταν αυτό γίνεται σε συνεχόμενες προπονήσεις, αναζητά ο ίδιος και ο οργανισμός του κάποια άλλη προπονητική διέξοδο, από την συνεχή επιβάρυνση των ποδιών, χωρίς να χάνει από την φυσική κατάσταση.
Συνήθως στον μηνιαίο κύκλο προπόνησης του δρομέα συνιστάτε 2 με 6 φορές άσκηση εκτός από αυτήν του τρεξίματος και εφόσον υπάρχει μυικός τραυματισμός η ενόχληση, η εναλλακτική μορφή άσκησης που δεν επιβαρύνει το τραυματισμένο σημείο καλύπτει το 100% της προπόνησης της περιόδου αποκατάστασης του τραυματισμού
Προτεινόμενες μορφές άσκησης είναι: το κολύμπι, το ποδήλατο, το γυμναστήριο.

Κολύμπι: είναι προτεινόμενη μορφή εναλλακτικής άσκησης και εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο δρομέα είναι η καλύτερη. Με δεδομένο ότι ο δρομέας γνωρίζει την τεχνική της κολύμβησης, είναι τέτοια η φύση του αθλήματος που οι μύες δουλεύουν σε τέτοιο βαθμό αντίστασης ώστε να γυμνάζεται το σώμα χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις και προκαλούνται τέτοιου βαθμού μυικές ενδυναμώσεις που είναι οι κατάλληλες για αποκαταστάσεις μυικών ζημιών η για την αποθεραπεία ενός τραυματισμένου σημείου. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση γενικά αλλά και την αερόβια ικανότητα, εάν και στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το αναπνευστικό δεν λειτουργεί όμοια όπως ενός δρομέα. Έπειτα η ψυχολογική διέξοδος από τη συνεχή εικόνα που παρέχει το τρέξιμο είναι κι αυτό από τους σημαντικούς παράγοντες για ένα ενεργητικό προπονητικό διάλειμα με άλλη μορφή.

Ποδήλατο: Σταθεροποιεί και ανάλογα τη χρήση του βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του δρομέα παρέχοντας του διαφορετικές παραστάσεις και εικόνες την διάρκεια της άσκησης, πράγμα που τον βοηθάει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Βελτιώνει την αντοχή αλλά και την δύναμη του αθλητή και δεν επιβαρύνει τόσο εκείνες τις μυικές μονάδες που ταλαιπωρούνται από το τρέξιμο. Βοηθάει πολύ τους τραυματισμένους δρομείς, παρέχοντας τους σταθεροποίηση της φυσικής κατάστασης, εφόσον δεν επιβαρύνεται το τραυματισμένο σημείο του δρομέα (στην περίπτωση αυτήν δεν ποδηλατούμε)

Γυμναστήριο – δύναμη: Τον παράγοντα αυτόν της φυσικής κατάστασης πρέπει να τον βελτιώσουμε, έτσι βρίσκουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε μόνο μ’ αυτόν, κάνοντας κυκλική προπόνηση, ασκήσεις δύναμης με λάστιχα η TRX, προπόνηση με βάρη. Εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο δρομέα προπονούμαστε επιλεκτικά, μόνο στις μυικές μονάδες που δεν επιβαρύνονται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου