Σάββατο 13 Απριλίου 2013

12 Έλληνες στον ιστορικό μαραθώνιο της Βοστώνης

Ο Στέλιος Κυριακίδης μετά τον θρίαμβό του στον μαραθώνιο Βοστώνης του 1946
Μια ντουζίνα (12άδα) Ελληνες δρομείς με επικεφαλής τον κορυφαίο σύγχρονο μαραθωνοδρόμο Νίκο Πολλιά, αλλά και τον μέχρι πρότινος ταμία του ΣΕΓΑΣ Δημήτρη Ανδριόπουλο, θα πάρει μέρος στο ιστορικό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης. Πρόκειται για τον πιο ιστορικό Διεθνή αγώνα δρόμου, που διεξάγεται για 117η φορά (!!!) στην πόλη της Βοστώνης κι όπως συνηθίζεται, διεξάγεται και πάλι Δευτέρα, ήτοι την 15η Απριλίου.

Στον αγώνα αυτόν θα παραβρεθεί για να τιμηθεί και να τιμήσει την μνήμη του πατέρα του Στέλιου Κυριακίδη, ο γιός του μηχανικός Δημ. Κυριακίδης, φέρνοντας μνήμες ιστορίας, αλλά και ξεχωριστών στιγμών που χάρισε το 1946, αμέσως μετά τον πόλεμο ο «τροπαιούχος» πατέρας του. Ως γνωστόν ο αείμνηστος Στέλιος Κυριακίδης «θριάμβευσε» στις 20 Απριλίου 1946 με 2ώρες 29.27 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης κι έγινε ο «χρυσός» ήρωας όλων των Ελλήνων της Μασσαχουσέτης και των ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο, εδώ στην Ελλάδα, όπου στην επιστροφή του....έπεσαν τα τείχη των Αθηνών αποθεούμενος από 1 εκατομμύριο πολίτες κι έκανε 8 ώρες να φθάσει στο σπίτι του, από το λιμάνι του Πειραιά !! Μάλιστα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του, ξεχωριστή τελετή υποδοχής στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την ίδια μέρα της άφιξης του (23 Μαϊου 1946) φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη!!!
Ο Στέλιος Κυριακίδης έγραψε ιστορία στην Βοστώνη, αμέσως μετά τον πόλεμο κι αποτέλεσε τον προπομπό....του σχεδίου Μάρσαλ, αφού μετά των αγώνα κατάφερε να συγκεντρώσει από Ελληνες ομογενείς και φιλέλληνες Αμερικανούς 250.000 δολάρια. Επεισε τους διοργανωτές, αντί για έπαθλο να του δώσουν τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό για τους λιμοκτονούντες μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Ελληνες, αλλά είχε και την συμπαράσταση της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού, τους οποίους συγκίνησε με την χρυσή επιτυχία και το πάθος του, ώστε να σταλούν από αυτούς και δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους Ελληνες.
«Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας», είπε ο ανυπέρβλητος Στέλιος Κυριακίδης, τόσο μετά την νίκη του στην Βοστώνη, όσο και κατά την άφιξή του στην Ελλάδα.
Φέτος τον πρώτο λόγο στον Μαραθώνιο τον έχουν οι Κενυάτες και πάλι, με επικεφαλής τον Γουέσλεϊ Κορίρ, που είναι ο περσινός νικητής με 2ώρες 12.40, αλλά και τους συμπατριώτες του Ρόμπερετ Τσέρουγιοτ και ο Λεβί Ματέμπο, καθώς και οι Αιθίοπες Ντερίμπα Μεργκά και Λελίσα Ντεσίσα που έχει 2ώρες 04.45 φετινό, πό τον Μαραθώνιο του Ντουμπάϊ. Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι Αμερικανίδες Σαλέϊν Φλάναγκαν και Κάρα Γκούσερ, συν τις Κενυάτισσες Σάρον Τσέροπ και Ρίτα Γέπτου, Τίρφι Τσεγκάγιε, καθώς και την Χαϊλού Ντεμπέλε από την Αιθιοπία.
Το ρεκόρ διαδρομής στην Βοστώνη έχει στον Μαραθώνιο ο Κενυάτης Τζέφρι Μουτάϊ με 2ώρες 03.02 από το 2011 και η συμπατριώτισσα του Μάργκαρετ Οκάγιο με 2ώρες 20.43, ενώ αναμένεται να μετάσχουν πάνω από 40.000 δρομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου